Buscar este blog

martes, 26 de octubre de 2010

EduCat 1x1

El Projecte eduCAT1x1, que a més de noves dotacions a les aules (pissarres digitals interactives, més connectivitat wi-fi) i la disponibilitat d'un ordinador portàtil per cada alumne, comprèn el desplegament exploratori dels llibres de text en format digital. Aquesta actuació vol ser una aportació més destinada a l'adquisició i el desenvolupament de les competències necessàries en la societat del coneixement.
Cada alumne/a disposa d'un ordenador portàtil personal, el professorat ha de tenir a la seva disposició un ordenador portàtil i l'aula digital ha d'estar equipada amb una pissarra digital interactiva.
El Projecte eduCAT1x1 promou la utilització de recursos educatius en format digital que produeixen tercers, com a via per facilitar la incorporació de les tecnologies digitals a la pràctica docent. Aquests recursos educatius, els poden produir editorials i, per tant, estan subjectes a l'abonament de drets d'ús, o per entitats o autors de forma altruista, i ésser en aquest cas gratuïts.
El Departament d'Educació ofereix una dotació econòmica per cofinançar la compra dels recursos educatius que el centres determinin per part de les famílies. En els dos primers anys del projecte, aquest cofinançament ha estat de 30 euros per a cada alumne i alumna.
El Projecte eduCAT1x1 no està associat, en primera instància, a cap canvi metodològic específic. Són els equips didàctics els qui han de definir el projecte educatiu del seu centre, en una estratègia per fases en la qual el pas del format analògic (llibre de text, en paper) al format digital (llibre de text digital) es fa primer, i el canvi cap a metodologies avançades d'aprenentatge i ensenyament no cal que es faci simultàniament, sinó en els terminis que cada centre determini. El canvi metodològic és molt més fàcil un cop connectat al món digital.
La gestió de l'entorn de l'aula i de l'aprenentatge individual es recolza en la utilització d'un entorn virtual d'aprenentatge (EVA), que ve a ser una mena de campus virtual del centre, que és a la vegada una via per a la introducció dels canvis metodològics que s'esmenten més amunt.
Els programes que integren un EVA, com els recursos educatius, els produeixen empreses dedicades a aquesta activitat econòmica o grups altruistes. El projecte defensa la utilització d'aquests programes en la modalitat de servei, a fi de deslliurar els centres de tasques de caràcter tecnològic que està previst que evolucionin cap a nivells de molt alta complexitat.
En els centres públics, també es compta amb una dotació econòmica per a la contractació d'aquest tipus de serveis.
El Projecte eduCAT1x1 promou que, tant els recursos educatius com els programes que ajuden a gestionar-los, siguin a Internet.
Internet és una finestra a un món inacabable de recursos i serveis, i formar-se per a la vida en un món connectat és una part molt important del desenvolupament de les competències digitals que són indispensables en el món d'avui.
A més d'això, amb aquesta estratègia s'evita que els centres educatius hagin de disposar d'infraestructures informàtiques que seran cada vegada més complexes, i es facilita el manteniment actualitzat dels recursos educatius a qui els produeixi, i facilita alhora la protecció dels drets d'autor.

Les aules eduCAT1x1 tenen connexió a Internet mitjançant una xarxa específica per a tots els ordinadors que subministra l'ample de banda necessari per al treball d'alumnes i docents. La connexió dels ordinadors es fa normalment mitjançant una xarxa local amb tecnologia Wi-Fi. Els ordinadors dels alumnes accedeixen a l'entorn virtual d'aprenentatge i a Internet sota la supervisió dels docents.


Per un educador social igual que per qualsevol altre docent, el que més ens interessa del EduCat 1x1 és la comoditat alhora de donar classes, sense la necessitat de carregar fulls, llibres, tises... a més que adaptar-nos a les noves tecnologies, és molt important,ja que d'aquí depèn el nostre futur, i el dels nostres alumnes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario